sobota, 20 lipca 2013

Tarta z botwinką

opakowanie ciasta francuskiego
ser camembert
pęczek botwiny
2 jajka
trochę mleka
przyprawy

Botwinkę myjemy i kroimy, botwinkowe buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko razem podgotowujemy. W tym czasie do kubka wbijamy 2 jajka, uzupełniamy mlekiem, przyprawiamy (sól, pieprz i na co tylko mamy ochotę ) i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozwijamy na nią ciasto francuskie. Formujemy dookoła rant, żeby nic się ni wylało. Na ciasto wykładamy odcedzoną botwinkę, pokrojony w plastry camembert i zalewamy jajkami z mlekiem.
Wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy do czasu, kiedy wygląda na gotowe :-).
(Jak ciasto przestanie już rosnąć zmniejszam trochę temperaturę, żeby się za bardzo nie spiekło, a środek miał czas się ściąć)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz