poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sałatka z cukinią


Sałatka obiadowa z cukinią:
1 cukinia,
70 g pestek dyni,
3 łyżki łuskanego słonecznika,
2/3  kostki sera typu feta,
2 porządne garści rukoli,
olej z pestek winogron (może być oliwa lub inny dobry olej),
ząbek czosnku,
oregano,
bazylia,
curry,
pieprz

Na patelni prażymy pestki dyni i ziarna słonecznika (dużo!).
Nasiona zrzucamy z patelni, wlewamy na nią olej lub oliwę (użyłam oleju z pestek winogron), dodajemy ząbek czosnku i sporo ziół (oregano, bazylia, pieprz, trochę curry) i podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię.
Do miski wrzucamy rukolę, pestki, kruszymy ser i dodajemy cukinię, zlewany też resztkę oleju z patelni, bo jest to jedyny sos. Mieszamy i wsuwamy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz